
La Kumiko és una jove japonesa que va deixar la mare al poble per anar a viure a la capital, a Tòquio. La seva vida monòtona se succeeix arribant tard a una feina que no la satisfà i cuidant el seu conill Bunzo. El seu únic interès és investigar una còpia gastada del film ‘Fargo’, en què hi veu el secret que l’ha de portar fins a un tresor amagat.
A prop dels 30 anys, la mare i el cap no entenen que li retreuen que no tingui clar si vol apostar per una carrera professional o que no busqui marit. La pressió del seu entorn per decidir què fa amb la seva vida l’acaba empenyent a emprendre una aventura que la portarà a fugir als Estats Units.
A través del viatge de la protagonista, ‘Kumiko, the Treasure Hunter’ parla de somnis frustrats, de la pressió ambiental sobre els joves japonesos i de xocs culturals. Ho fa a través de situacions i personatges pintorescos. Compta amb un bon repartiment, encapçalat per una Rinko Kikuchi continguda, que, quieta com un estaquirot, embolicada amb una caputxeta vermella o un cobrellit, aconsegueix ser tràgica i entranyable.
‘Kumiko, The Treasure Hunter’ va debutar a Sundance 2014 i, fora dels EUA, a la 64a Berlinale. A Catalunya s’ha pogut veure per primer cop al Festival Americana 2015.
Una història (poc) real
‘Kumiko, the Treasure Hunter’ és una ficció sobre una noia que creu que una ficció és real. Però també està basada en una història real que va resultar ser una ficció.
Un avís per a aquells que no hagin vist la pel·lícula: a partir d’aquí trobareu comentaris i informació sobre elements claus de la trama i el desenllaç de la pel·lícula.
‘This is a True Story’, la història d’una anècdota
El novembre de 2001 van trobar morta la jove oficinista de Tòquio Takako Konishi en un camp de Detroit Lakes, Minnesota. Les primeres investigacions apuntaven que Konishi havia viatjat fins els Estats Units per buscar els diners que el personatge d’Steve Buscemi amagava a la pel·lícula ‘Fargo’, dels germans Coen. L’anècdota va provocar que la notícia donés la volta al món.
Tot plegat, però, va ser fruit d’un malentès, tal i com revela Paul Berczeller al curt documental ‘This is a True Story’. Impactat per la notícia, el director va investigar els fets per descobrir la història real de Takako Konishi.
El director Paul Berczeller ens ha permès inserir ‘This is a True Story’ a Pantalla.cat. Aquí el podeu veure:
‘This Is A True Story‘, de Paul Berczeller a Vimeo.