Maria Molins: “A Anglaterra consideren Seve un geni”

 

Maria Molins no tenia el perfil per interpretar la mare del golfista Severiano Ballesteros. Però la prova al càsting i l’aval de les seves interpretacions a ‘El Bosc’ i ‘Fill de Caín’ van ser suficients per convèncer els productors i el director d’aquesta coproducció angloespanyola. L’actriu catalana ens parla de ‘Seve, the Movie’, que s’estrenarà aquí a l’octubre, i dels seus propers papers a la televisió i el teatre, a ‘La Riera’ i a ‘Bartolomé encadenado’.

Maria Molins als Premis Gaudí 2014Com li va arribar la proposta?
Es va fer un càsting per tot Espanya per buscar els actors principals i m’hi vaig presentar. A la prova, en anglès, hi havia el director i els productors. D’entrada em veien molt jove pel paper de la mare, però els vaig passar ‘El Bosc’ i ‘Fill de Caín’ i al final es van decidir per mi.

Per què s’ha estrenat al Regne Unit?
La pel·lícula l’hem rodada en espanyol, però el productor principal és el britànic Steven Evans (‘Los Amigos de Peter’ i altres pel·lícules de Kenneth Branagh). Ell és qui va apostar per aquesta història perquè realment Severiano Ballesteros a Anglaterra se’l considera un geni. Aquí també, però allà el golf és més popular i ell era un ídol de masses pels anglesos, que creien que mereixia una pel·lícula.

Una producció britànica amb força presència catalana.
Sí, al repartiment som un actor de Madrid, un altre de Màlaga, un de Bilbao i la resta som catalans: Nil Cardoner i Quim Àvila, que interpreten als germans del Seve, i jo. També són catalans el productor executiu Roger Corbi, i part de l’equip tècnic.

rodatge de Seve

Quin paper va jugar la mare a la vida d’en Seve?
Ella va ser l’única que es va oposar a que jugués al golf. La família del Seve vivia a una petita granja a Pedreña (Cantàbria), just al costat d’un camp de golf. De petit, el noi pujava als arbres i mirava com hi jugaven, i de seguida es va fabricar els seus primers pals amb bastons, pedres i ferros. Després va poder entrar al camp de golf com a cadi, com a ajudant dels jugadors. A Espanya el golf sempre ha estat un esport molt elitista i la seva mare sempre li va voler treure del cap perquè creia que no li tocava jugar-hi. Va ser la persona amb qui es va haver d’enfrontar més.

imatge tràiler Seve The Movie amb Maria MolinsQuè veurem d’en Seve, a la pel·lícula?
El seguim des que era petit, amb les dificultats amb els estudis i amb la seva família, a la qual ha de convèncer que només dedicar-se al golf i que ho donarà tot per aconseguir-ho. La pel·lícula arriba fins que té 19 anys, quan va guanyar l’Open britànic.

Com ha preparat el personatge?
Severiano Ballesteros va morir fa tres anys, però ell sabia que es faria una pel·lícula sobre la seva vida. Per això va deixar escrita una biografia en què explicava molt com eren els seus pares i els seus germans. Allà descriu bastant bé tant al pare com a la mare, amb fotografies. Ens vam basar en això. El director, però, era conscient que fèiem ficció dins d’una realitat i no volia que fóssim exactament com les descripcions del llibre. Tampoc volia un retrat exacte de les fotografies. De fet, jo no m’assemblo a la mare, i em van haver de tenyir el cabell, i hi aparec envellida.

La pel·lícula mescla ficció i imatges d’arxiu?
Sí, té un 60 per cent de documental narrat en primera persona. En paral·lel al que ell explica, veiem la ficció, que és on entrem nosaltres. Ells ja tenien el documental, amb les moltes gravacions que li van fer arreu del molt: a Estats Units, al Japó, a Anglaterra… La feina ha estat pel muntador, que ha hagut de cassar les dues parts.

L’actor protagonista s’assembla molt al Seve!
Realment s’hi assembla moltíssim. El director em va explicar que una de les premisses més importants per trobar el Seve era que fos un nen que jugués molt bé al golf, perquè fos creïble. El José Luis és subcampió d’Espanya de la seva categoria i per això a la pel·lícula veiem, per exemple, com fa els swings molt ben fets.

José Luis Gutiérrez i Maria Molins a la premiere de 'Seve, the Movie'Com va anar la preestrena a Londres?
La vam fer dilluns 23 de juny a l’Empire Leicester Square, al carrer de Londres dels cine i teatres de Londres, amb unes 1600 localitats i una pantalla gegant i va tenir una molt bona rebuda; és molt emocionant el final. Fa justícia a un gran personatge, a un gran jugador i a una persona que té una evolució personal molt gran. Fins i tot qui no sigui seguidor del golf, veient la pel·lícula li acabarà agradant l’esport i admirant aquest grandíssim personatge, Severiano Ballesteros.

Prostituta de luxe a ‘La Riera’

'La Riera'

La temporada que ve la veurem a la sèrie ‘La Riera’. Què ens pot avançar, del seu personatge?
És un personatge molt interessant perquè mai l’he fet a la meva carrera. He interpretat molts tipus de personatges femenins, però en aquest cas té un passat fosc. L’Àgata és una dona d’una classe social molt alta que en un moment de la seva vida, per tenir-ho més fàcil i perquè tria ser lliure, decideix ficar-se a la prostitució de luxe. El personatge entrarà amb força a la sèrie; en principi hi estaré tota la temporada que ve i treballaré bàsicament amb el Clàudi (Pere Arquillué) i crec que donarà molt suc.

Com l’ha preparat?
He parlat molt del personatge amb el director i els guionistes. També volia contactar amb alguna persona que hagués exercit aquesta professió, que fos més o menys com l’Àgata. Estic pendent de parlar amb la Valérie Tasso, que va ser prostituta de luxe i a qui tots coneixem per la seva participació a la televisió i pels llibres que ha publicat, com “Diário de una Ninfómana”.

Últimament l’hem vista a ‘KMM’, a ‘Cuéntame…’ i a telelfilms. Trobava a faltar fer televisió de manera continuada, com farà ara?
Ara feia temps. Durant vuit anys vaig estar a ‘El Cor de la Ciutat’ i des d’aleshores he fet diverses tv movies i personatges puntuals i cine, bàsicament. Ara em torno a trobar amb un personatge de llarg recorregut, que per sort em permetrà compaginar-lo amb altres projectes.

‘Bartolomé Encadenado’, al Grec

Lluís Soler a Bartolomé Encadenado Foto David Ruano

Lluís Soler a ‘Bartolomé Encadenado’ (Foto: David Ruano)

Abans d’a ‘La Riera’, aquest juliol la veurem al Grec. Parli’ns de ‘Bartolomé encadenado’?
Està escrita per Sanchis Finisterra, l’autor d'”¡Ay, Carmela!”, i es basa en el mite de Prometeu encadenat. L’ha basat en un cas concret, el suïcidi fa uns anys d’un home gran davant de tothom a la plaça Sintagma d’Atenes per reivindicar que no tenia res. A l’obra s’hi veurà una plaça, amb en Lluís Soler, que fa de Prometeu/Bartolomé, penjat d’una torre. Jo sóc la seva filla, la Ione, i entre els personatges hi ha un cor de 15 o 16 persones, que són els “indignats”; això podria passar a la plaça Catalunya o a la Puerta del Sol de Madrid. És de rabiosa actualitat perquè amb el que està passant, enmig d’aquesta crisi, una persona que decideix fer un acte així públicament sempre dóna que parlar.

Quins projectes té en perspectiva?
Tinc una pel·lícula que està prevista pel febrer, del qual no en puc donar més detalls. Està tot tant a l’aire, a la professió actualment, que quan et truquen per fer un projecte mai saps si es farà o no es farà. Si fins ara teníem la vida inestable, sense saber si tindràs feina els propers mesos, ara a sobre pot ser que el dia abans de començar a rodar et diguin que el projecte cau; això no passava, abans. Estem vivint en una incertesa absoluta.

 

the author

Periodista amb 12 anys d’experiència. Actualment és redactor freelance, edita Pantalla.cat, col·labora a diversos mitjans i busca nous projectes. Ha treballat a programes i informatius radiofònics, premsa en paper i digital, gestió de continguts i xarxes socials, i comunicació corporativa. S’ha especialitzat en informació i crítica de cinema i sèries de televisió. DavidCanto.cat

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?